onsdag den 9. juni 2010

Forberedelse af Yi Xing potter

Det fantastiske ved kinesiske Yi Xing potter er deres evne til med tiden at optage aroma fra den te man brygger i den - og således afgive aroma til fremtidige bryg. Te brygget i en "velkrydret" Yi Xing potte er noget helt særligt.
Af samme grund skal man altid brygge udelukkende én tetype i sin Yi Xing potte - og ideelt set kun én te.


Jeg har to potter som jeg gerne vil have krydret. Begge er ubrugte og blev fundet på et kræmmermarked for nyligt til tyve kroner stykket!
Jeg har haft nogle folk, som ved en del mere om yi Xing potter end jeg, til at vurdere de to potter:
Begge potter er stemplede og af en udemærket kvalitet. Den til venstre er, med dens mørke Zisha ler, det rimeligt tætsluttende låg og filter i tuden, angiveligt den nyeste.
Den lidt større, til højre, er af en lysere og mere uregelmæssig Zisha ler, låget er ikke helt så tætsluttende og der er intet filter i tuden. Denne potte regnes for bedre kvalitet end den mørke (personligt troede jeg at det var omvendt) og for at være ældre; den skulle være håndfremstillet omkring slutningen af 70'erne og starten af 80'erne.
Umiddelbart, virker det mest sandsynligt at begge potter et hjemtaget fra Kina på samme tidspunkt, velsagtens som souvenirs


Her er de to potter sammen med en helt almindelig tændstiksæske. Det kan ikke undre at sælger antog potterne for at være legetøj - men faktisk er disse, i vores vestlige øjne, "miniaturepotter" meget almindelige i Kina, hvor det er langt mere almindeligt at brygge sin te kop for kop, frem for at brygge en stor portion ad gangen. Små potter som disse anvendes også hyppigt til den tidligere omtalte Gong Fu teceremoni

Begge potter bærer forskellige udgaver af samme stempel (på engelsk anvendes betegnelsen chop); 中國宜興 "Yi Xing Kina". Uheldigvis er det noget nær det mest generiske stempel overhovedet muligt: Primært anvendt af statsejede fabrikker, men tidligere også af en del privatejede fabrikker og selvstændige håndværkere - samt, desværre, også af falsknere. Navnlig moderne falsknere som vil give indtryk af at deres potter er ældre end de er. Der er dog ingen tvivl om at disse to potter er ægte Yi Xing potter.
Grundet Yi Xing potternes stigende popularitet (både i Kina og blandt samlere/tenydere i resten af Verden) og den stigende anerkendelse af enkelte håndværkere/kunstneres kunnen, er individuelt stemplede/signerede potter langt mere almindelige i dag end da disse to potter blev fremstillet


Den mørke af potterne er udelukkende stemplet i bunden, ikke i låget.
Nyere potter er ofte stemplet i både bund, låg og evt. på hanken for at modvirke forfalskninger. Jfr. denne teori burde denne potte så være ældst, men ikke ifølge de samlere jeg har konsulteret - ingen regler uden undtagelser


Den lysere af potterne er stemplet i både bund og låg. Denne potte anses, af flere kendere, for at være et særdeles godt fund

Grundet Yi Xing potters evne til at optage aroma fra sine omgivelser har de en tendens til at smage af "lager" (bedst beskrevet som en blanding af fugt og støv) når de er nye. Derfor er det en god idé at "krydre" sine Yi Xing potter før man tager dem i brug. Der er mange måder at "krydre" en Yi Xing potte på; nogle mere ritualistiske end andre. Den mest effektive er at koge potten i en gryde sammen med den valgte tetype i 3-6 timer og lade den køle af i vandet, men for det første kommer hele ens køkken til at dufte meget kraftigt af den valgte te (ikke nødvendigvis en skidt ting, men det kan blive for meget - og aromaen kan smitte af på evt. andre teer man opbevarer i rummet), for det andet risikerer potten at revne under kogningen (Yi Xing potter kan normalt holde til voldsom varme, men de er ikke beregnet til at blive kogt i flere timer) og ikke mindst så bliver potten sølet til i olier og andet fra teen, som er en bet at rense af (med tiden vil disse olier danne et lag inden i potten, det er med til at krydre potten, men det er ikke pænt uden på potten).
Jeg er kommet frem til denne, simplere, metode - som måske ikke "krydrer" potten så hårdt fra starten af, men som i hvert fald fjerner uønskede aromaer i potten før brug:

1. Potten skylles grundigt i varmt vand og rengøres evt. med en blød børste. Brug aldrig under nogen omstændigheder sæbe i en Yi Xing potte, sæben vil sætte sig i det porøse ler således at alle fremtidige bryg vil have en bismag af sæbe

2. Potten fyldes med varmt vand fra hanen og stilles med låget på mens en kedel vand sættes over. Ved at forvarme potten med varmt vand fra hanen undgås det at leret får et shock når man hælder kogende vand i den, således at man undgår at risikerer at potten revner (igen; det er usandsynligt at det sker med en Yi Xing potte, men hvorfor tage chancen?). Jeg forvarmer altid mine Yi Xing potter før jeg brygger i dem


3. Når kedlen har kogt (eller opnået den temperatur som den valgte te skal brygges ved), tømmes potten for vand og fyldes halvt med den valgte tetype
Den mørke af potterne har jeg valgt at "krydre" med en løsbladet rå puerh, det er min plan at denne potte udelukkende skal bruges til rå puerh teer. Da puerh har tendens til at indeholde en del mindre bladfragmenter og støv er filtret i tuden en fordel
Den lysere potte har jeg fyldt med højkvalitets Tie Guan Yin oolong, planen er at potten udelukkende skal bruges til lige netop denne type oolong. Da oolong er en storbladet te er det ikke et problem, at der ikke er filter i tuden på denne potte. At den lyse potte endvidere er lidt større end den mørke er også en fordel, således at de store oolong blade har mere plads at folde sig ud på
Ideelt set burde man egentlig bruge den mørke potte til oolong og den lyse til puerh. Man siger generelt at oolong brygges bedst i en mørk potte, som er hårdere brændt, tættere i strukturen og derved bedre til at holde på varmen. Mens de mere porøse lyse potter er bedre egnede til puerh, grundet dens evne til at "ånde". Men, grundet størrelsesforskellen på de to potter og mangelen på filter i den lyse potte, så har jeg her valgt at gå imod generel praksis


4. Potten placeres i en skål (placer pottens låg ved siden af i skålen) som er stor nok til at potten kan dækkes helt med vand. Først fyldes selve potten med vand fra kedlen, når den er fyld hældes resten af vandet i skålen, således at potten lige netop dækkes, derved opnås at et minimum af teblade flyder ud af potten

5. Skålen dækkes af et låg eller en tallerken for at holde på varmen. Sådan skal potten stå i mindst 12 timer. Jeg plejer at lade mine potter stå i 24 timer hvor jeg skifter vandet ud med kogende vand et par gange om dagen

6. Efter endt "krydring" tømmes potterne for te og renses af med varmt vand og en blød børste. Igen; brug aldrig sæbe!

7. Nu er det tid at brygge din første kop te i din nye potte. Nyd teen mens du beundrer det smukke håndværk og de mange års traditioner som ligger bag din Yi Xing potte

Ingen kommentarer:

Send en kommentar