torsdag den 13. maj 2010

Nyerhvervelser


Gong Fu Cha sæt i mørkt Yi Xing ler fra Kina. Sættet består af en tepotte (hvor låget desværre ikke overlevede turen fra Kina - det må jeg forsøge om jeg kan lime), en dekanterings kande, ni kopper, en pincet til kopper og en ske til te. Sættet er en fødselsdagsgave fra en god veninde.
Jeg glæder mig til nu at kunne udføre et rigtigt Gong Fu Cha ritual - Gong Fu er den traditionelle kinesiske måde at brygge oolong og puerh på, i dag praktiseres metoden navnlig i Taiwan. Mere om selve ritualet senere - måske endda en video.


To små kinesiske glaserede lerskåle fra QXL.
Skålene, som er ca. 9 cm i diameter og ca. 4 cm høje, er kopier af klassiske Song dynasti keramik, med dens helt karakteristiske glasur.
Jeg er ikke klar over hvor gamle skålene er, men 800-1000 år gamle er de helt sikkert ikke, formen er heller ikke helt rigtig; Song skåle er mere tragtformede med lige sider.
Uanset alderen er det et par særdeles smukke skåle, som er rigtig behagelige at drikke te af.


Nogen gange er man heldig på kræmmermarkeder; som i dag på markedet på Tangkrogen i Aarhus. Det blev til en del terelaterede ting, navnlig en masse te- og sakekopper.
Mere interessant end kopperne er dog disse tre kinesiske Yi Xing potter. Den store, som er på ca. en halv liter, er af den klassiske "bambus" type, med hank, knop og tud udformet som bambus, låget er endvidere dekoreret med bambusblade og korpus er på den ene side dekoreret med et blomstermotiv og skrifttegn på den anden. Potten har et større afslag oven i blomstermotivet, en del hak i randen på låget og potten er møgbeskidt og forkalket inden i - men ingen af skaderne er skæmmende og jeg har god erfaring med at rense Yi Xing potter som har set værre ud end denne her gør. Kanden har tydeligvis været brugt en del, det vidner en flot og harmonisk patina om. En afrensning vil også afsløre kvaliteten af den Zisha ler som potten er fremstillet af, umiddelbart ser det ud til at den er fremstillet i en god mørk kvalitetsler. Låget slutter meget tæt uden at rasle, et andet udtryk for kvalitet.
Potten er udelukkende stemplet i låget, hvilket antyder at den er temmelig gammel. Nyere potter har oftest stempel i bunden, låget og på hanken, som modsvar til de mange kopier af potter fra anerkendte fabrikker og håndværksmestre, som findes på markedet i dag.
De to små potter er begge stemplede i både låg og bund. Den mindste, som er forsynet med filter i tuden, er af en meget flot mørk Zisha ler - mens den lidt større, som ikke har filter, er af en lidt lysere Zisha. Det fremgår endvidere også klart af udformning (navnlig hvor tæt låget slutter) og finish at den mindste af kanderne er af en langt højere kvalitet end den større.
De to potter er, set med vestlige øjne, meget små - men størrelsen ér egentlig ikke usædvanlig for potter til Gong Fu Cha ritualet. Det er dog sjældent at disse helt små Yi Xing potter hjemtages af vestlige forhandlere. Jeg er temmelig overbevist om at disse to potter, som umiddelbart fremstår ubrugte, er hjemtaget som souvenirs fra Kina på et tidspunkt.


Endnu et fund fra Tangkrogen; en japansk tetsubin i støbejern. I modsætning til de emaljerede japanske støbejernskander som i dag, fejlagtigt, sælges under betegnelsen tetsubin, så er denne tetsubin rå indeni. En rigtig tetsubin er beregnet til at varme vand i - ikke til at brygge teen i.
Kedlens generelle form, håndtagets udformning og manglen på (synlige) stempler antyder at denne tetsubin er af en vis alder.
På ydersiden har kedlen en flot patina, men på indersiden er den temmelig rusten, men ikke mere end hvad en grydesvamp og et par timers arbejde bør kunne klare. Jeg glæder mig til at få denne tetsubin renset af og få afprøvet påstanden om at vand kogt i en rå jernkedel skulle give en særlig sød nuance til teen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar