søndag den 2. maj 2010

Tie Guan Yin oolong og sake


Varm og sød kinesisk Te Guan Yin oolong og lun japansk mellemtør sake - det perfekte par!

Te og sake er en nem og anderledes dessert som også egner sig glimrende som en anderledes "aftenkaffe" eller som "nightcap" inden gæsterne går hjem.

Tie Guan Yin teen, som nok er den mest kendte kinesiske oolong te, er en såkaldt jade oolong. En jade oolong er kun fermenteret ganske lidt og har en fantastisk frisk, sød og blomsteragtig smag og duft - dog uden at den bliver vammel.
Te Guan Yin, som tillige sælges flere steder under navnet Kina oolong, er en god introduktion til oolong teer; den er nem at finde, ukompliceret at brygge og den har en smag og duft som vil appellere til langt de fleste.
Tie Guan Yin betyder "jerngudindens bamjertighed" - der er naturligvis flere legender tilkoblet dette navn, mere om dem en anden gang.

Sake kan serveres både kold og varm. De fleste danskere tror at sake er en snaps og køler den ned til omkring 5°C, men det er omkring de 20°C og opefter at smagen virkelig kommer til sin ret.
Sake er brygget på ris og kildevand og holder som regel en alkoholprocent på 15-20, som en portvin eller sherry.
Sake findes i mange varianter og kvaliteter; fra helt søde til de meget tørre. Der findes, populært sagt, en sake for enhver smag - så ligesom med te er det bare at prøve sig frem indtil man finde den rigtige.
Sake er traditionelt en japansk drik, men fremstilles både i Kina og Japan.
Sake kaldes populært for en vin, men ligger, i sin fremstillingsprocess, egentlig tættere på øl.
Sake lunes ved at nedsænke flasken eller den fyldte sakekande i vamt vand indtil den ønskede temperatur opnås, man kan også varme sin sake i mikrobølgeovnen, men det går ud over smagen og alkoholprocenten.

Både oolong og sake indeholder fedtforbrændende og fordøjelsesfremmende stoffer, så de er ligefrem sunde at indtage efter en god middag eller en glad aften i byen - men først og fremmest så smager de fantastisk, ikke mindst i hinandens selskab.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar