søndag den 16. maj 2010

Antik "bambus" Yi Xing Potte

Så blev jeg endelig færdig med at rengøre den store af de tre Yi Xing potter, som jeg fandt på et loppemarked den anden dag.
Det har taget en hel del bagepulver, eddike, salt og knofedt at få den ren - men det har været arbejdet værd.
Potten er temmelig ru indeni, derfor er det heller ikke lykkedes mig at få renset alle de indtørrede te olier, som sidder i potten, ud - men jeg regner ikke med at det kommer til at få nogen praktisk indflydelse, så længe potten i starten anvendes til en nogenlunde kraftigt smagende te.
Jeg regner med at denne potte eksklusivt skal anvendes til min farvorit oolong; Tie Guan Yin. Med en kapacitet på en halv liter er denne kande perfekt til at servere oolong til to til fire personer.


Jeg har længe ønsket mig en Yi Xing potte i det klassiske "bambus" mønster - dette et et meget harmonisk of særdeles traditionelt eksemplar.
Tidligere var inskriptioner ikke så udædvanlige på Yi Xing potter, i dag ses det sjældnere - og desværre oftest på de helt billige potter.
Hvis nogen er i stand til at oversætte teksten vil jeg være meget taknemmelig.


På pottens anden side; indgraverede kirsebærnlomster(?). Der er et afslag i mønstret, men netop fordi det er oven i mønstret så smelter det sammen med dette og skæmmer kun minimalt.


Der er en synlig forskel mellem farven på det Zisha ler som låget er lavet af og det som potten er fremstillet i. Der er også en vis forskel på den håndværksmæssige kvalitet, hvor låget fremstår som værende af en bedre kvalitet. Endvidere er det udelukkende låget som er stemplet.
Jeg har en formodning om at låget kunne være fra en anden, bedre og mulgivis ældre potte - men på den anden side, så passer låget som var det lavet til denne potte.


Stemplet på indersiden af låget. Afslagene i kanten forekommer ofte på antikke Yi Xing potter, det vidner om lang tids daglig brug.

Uanset om denne potte fremstår original eller er sammensat af to forskellige potter, så er det en smuk og spændende Yi Xing potte. Taget i betragtning at den har kostet mig en flad tyver og sammenlagt 3-4 timers arbejde, så er jeg særdeles glad for den.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar