mandag den 26. april 2010

Yi Xing potter - to videoer

Det er sjældent at man får mulighed for et indblik i den komplekse fremstillingsproces bag de fantastiske kinesiske Yi Xing tepotter. På ceramicartsdaily.org findes to videoer, hvor to forskellige mesterhåndværkere demonstrerer nogle af de processer som indgår i fremstillingen af en unik masterwork potte:

Handbuilding Video: A Yixing Teapot Master Creates an Exquisite Handbuilt Teapot

Handbuilding Video: Master Yixing Teapot Demonstration Part Two - Considering Every Detail


Personligt kan jeg ikke undgå at blive fyldt med ærefrygt.

Naturligvis er langt de fleste Yi Xing potter på markedet serieproduktioner, men selv størsteparten af disse har undergået de samme trin som de ovenfor viste mesterstykker.
Kun de helt billige potter er fremstillet vha. forme. - eller endnu værre; er støbte. Af samme grund skal Yi Xing potter købes hos seriøse forhandlere, hvadenten det er fysiske butikker eller på Internettet.
Internettet, navnlig e-Bay og lign. auktionssider, er oversvømmet af billige støbte - eller meget groft håndlavede - potter, som sælges til overpris. Ofte ser man også tarvelige potter med forfalskede mesterstempler eller kunstig patina. En ægte håndfremstillet potte fra en anerkendt mester eller en god antikvitet med den rigtige patina kan sagtens koste 10.000 kr.

En ny serieproduceret Yi Xing potte i brugbar kvalitet kan fås for omkring 250-500 kr. - alt efter udformning, størrelse og fabrikkens anerkendelse.

2 kommentarer:

 1. Hej Jakob
  Tillykke med bloggen! Må sige at det er spændende læsning. Har du overvejet at lave anmeldelser af thebutikker, som du handler i? Jeg syntes der er så mange butikker med gode lækre ting, men insighterviden er sgu en god ting. Så ved man hvad man skal gå efter.

  Glæder mig til at læse mere.

  SvarSlet
 2. Hej Louise

  Mange tak :)
  Jeg regner med løbende at anmelde de butikker, tesaloner og cafeer jeg kommer rundt i. Endda med billeder, såfremt jeg får lov at fotografere.
  Endvidere så kommer der tillige jævnligt til at falde en bemærkning eller to om købsstedet - navnlig med henblik på service og opbevaring af teen i butikken - i mine teanmeldelser.

  Mvh.

  Jakob

  SvarSlet